Kvásek

Čas přípravy: 7 dní

Ingredience

  • Vlažná voda
  • Bio žitná nebo špaldová mouka


Budete potřebovat

  • Sklenice o objemu alespoň 1 litr

Příprava

1. den

  • Ve sklenici dobře promíchejte 50 ml vlažné vody a 50 g mouky

2. den

  • V misce dobře promíchejte 50 ml vlažné vody a 50 g mouky.
  • Přidejte ke směsi ve sklenici a dobře promíchejte.

3. den

  • Od 3. dne byste měli ve svém kvásku začít vidět aktivitu a měl by se trochu zvětšit.
  • Opakujte kroky od 2. DNE. V misce dobře promíchejte 50 ml vlažné vody a 50 g mouky a novou směs vmíchejte do směsi ve sklenici.

4. den

  • Váš kvásek by měl začít bublat a vonět lehce nakysle.
  • Odeberte 75 g směsi ze sklenice a zlikvidujte ji.
  • V misce dobře promíchejte 75 ml vlažné vody a 75 g mouky a přidejte do směsi ve sklenici a dobře promíchejte.

5. den

  • Kvásek by měl stále více růst a bublat a vonět příjemně kysele.
  • Vyjměte 100 g směsi ze sklenice a zlikvidujte ji.
  • V misce dobře promíchejte 75 ml vlažné vody a 75 g mouky a přidejte do směsi ve sklenici a dobře promíchejte.

6. den

  • Váš kvásek by měl být nyní aktivní a po nakrmení by se měl zdvojnásobit.
  • Vyjměte 100 g směsi ze sklenice a zlikvidujte ji.
  • V misce dobře promíchejte 100 ml vlažné vody a 100 g mouky a přidejte do směsi ve sklenici a dobře promíchejte.

7. den

  • Kvásek by měl vonět příjemně kysele a být plný bublinek. Pokud jste ho krmili, bude jeho objem určitě dvojnásobný.
  • Váš kvásek je nyní připraven k použití!

Tipy:

  • Ujistěte se, že víko sklenice je uvolněné. Kvasinky ve vzduchu tak mohou dobře odvádět svou práci.
  • Nevkládejte sklenici do chladničky; uložte ji někde např. na parapetu okna.
  • Pokaždé, když budete kvásek krmit, pomocí špachtle setřete všechny zbytky na stranách sklenice, aby se zapracovaly do směsi.
  • Při vážení buďte opatrní a snažte se být co nejpřesnější.
Ověřeno zákazníky

Ověřeno zákazníky