Kvásek

Čas přípravy: 7 dní
Ingredience
- Vlažná voda
- Bio žitná nebo špaldová mouka
Budete potřebovat
- Sklenice o objemu alespoň 1 litr
Příprava
1. den
- Ve sklenici dobře promíchejte 50 ml vlažné vody a 50 g mouky
2. den
- V misce dobře promíchejte 50 ml vlažné vody a 50 g mouky.
- Přidejte ke směsi ve sklenici a dobře promíchejte.
3. den
- Od 3. dne byste měli ve svém kvásku začít vidět aktivitu a měl by se trochu zvětšit.
- Opakujte kroky od 2. DNE. V misce dobře promíchejte 50 ml vlažné vody a 50 g mouky a novou směs vmíchejte do směsi ve sklenici.
4. den
- Váš kvásek by měl začít bublat a vonět lehce nakysle.
- Odeberte 75 g směsi ze sklenice a zlikvidujte ji.
- V misce dobře promíchejte 75 ml vlažné vody a 75 g mouky a přidejte do směsi ve sklenici a dobře promíchejte.
5. den
- Kvásek by měl stále více růst a bublat a vonět příjemně kysele.
- Vyjměte 100 g směsi ze sklenice a zlikvidujte ji.
- V misce dobře promíchejte 75 ml vlažné vody a 75 g mouky a přidejte do směsi ve sklenici a dobře promíchejte.
6. den
- Váš kvásek by měl být nyní aktivní a po nakrmení by se měl zdvojnásobit.
- Vyjměte 100 g směsi ze sklenice a zlikvidujte ji.
- V misce dobře promíchejte 100 ml vlažné vody a 100 g mouky a přidejte do směsi ve sklenici a dobře promíchejte.
7. den
- Kvásek by měl vonět příjemně kysele a být plný bublinek. Pokud jste ho krmili, bude jeho objem určitě dvojnásobný.
- Váš kvásek je nyní připraven k použití!
Tipy:
- Ujistěte se, že víko sklenice je uvolněné. Kvasinky ve vzduchu tak mohou dobře odvádět svou práci.
- Nevkládejte sklenici do chladničky; uložte ji někde např. na parapetu okna.
- Pokaždé, když budete kvásek krmit, pomocí špachtle setřete všechny zbytky na stranách sklenice, aby se zapracovaly do směsi.
- Při vážení buďte opatrní a snažte se být co nejpřesnější.