Recepty k horkovzdušné fritéze

27. 04. 2018

S horkovzdušnou fritézou si snadno a rychle a téměř bez oleje připravíte zdravé hlavní jídlo i moučník. S pouhou jednou lžící vámi vybraného oleje, si za pomoci cirkulace horkého vzduchu připravíte křupavé hranolky, dozlatova propečené řízky, koláče i muffiny. S horkovzdušnou fritézou vždy smažíte zdravě a bez přepalování tuku a bez zápachu.

DOMÁCÍ HRANOLKY

Domácí hranolky

INGREDIENCE

PRO 2 OSOBY

  • 500 g brambor
  • špetka soli

PŘÍPRAVA

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky (cca 1 cm tlusté)
  2. Hranolky nechte 30 minut ležet ve vodě a poté osušte.
  3. Fritézu předehřejte na 140 °C.
  4. Osušené hranolky vložte do fritovacího koše polijte lžící oleje. Snažte se olejem pokapat všechny hranolky rovnoměrně. Pokud jste zvyklý, můžete si přidat i Vaše oblíbené koření na hranolky.
  5. Hranolky nechte smažit prvních 18 min na 140 °C
  6. Doporučujeme smažit hranolky po dávkách max do 500 g.
  7. Aby byly hranolky rovnoměrně hotově, tak každých 5 minut protřeste.
  8. Po prvním smažení (18 min. na 140 °C) hranolky lehce opepřete a nechte vychladnout.
  9. Fritézu nechte nahřát na 180 °C
  10. Podruhé smažte 12 min na 180 °C. Nezapomínejte hranolky občas promísit.
  11. Jakmile se dokončí i druhé smažení, tak hranolky vyndejte osolte a můžete servírovat.

ZELENINOVÉ HRANOLKY

Zeleninové hranolky

INGREDIENCE

PRO 2 OSOBY

  • 1/2 cukety
  • 1 sladký brambor (batát)
  • 1 mrkev
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mouky
  • 6 lžic strouhanky
  • sezamová semínka nebo mák

PŘÍPRAVA

  1. Cuketu, mrkev i batáty nakrájejte na hranolky. Mrkev krájejte na slabší kousky než ostatní měkčí zeleninu.
  2. Fritézu nechte předehřát na 200 °C.
  3. Do jedné misky nasypte mouku a ve druhé misce rozšlehejte vejce. Do třetí misky si nasypte strouhanku kam dle chuti můžete přidat sezam nebo i mák. Pokud jste zvyklí, tak si můžete sesame přidat i oblíbené koření (špetka soli, pepř, nebo paprika).
  4. Všechny hranolky postupně obalte jako v „trojobale“. Mrkvové hranolky si zatím odložte stranou.
  5. Před smažením doporučujeme lehce pomazat boční strany fritovacího koše olejem, aby se hranolky při fritování nepřipékaly na stěny.
  6. Mrkvové hranolky vložte do fritézy a nastavte 200 °C a dobu 10-13 minut.
  7. Nezapomeňte každých 5 minut hranolky protřást.
  8. 7 min před koncem přidejte i ostatní hranolky a smažte společně dalších 7 min.
  9. Jakmile uplyne doba smažení a ozve se zvukový signál, tak hranolky vyndejte a nechte vychladnout.
  10. Servírujte s čerstvým kompotem nebo pikantním dipem.

Tip:

Tvrdší zeleninu krájejte na menší kousky než měkčí suroviny.

SMAŽENÉ BRAMBORY – AMERICKÉ

Smažené brambory - americké

INGREDIENCE

PRO 2 OSOBY

  • 7 středních brambor
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky sušeného česneku (nebo přiměřeně čerstvého)
  • 2 čajové lžičky italského koření
  • 25 g strouhaného parmezánu
  • olivový olej
  • jogurtový nebo jiný oblíbený dresing

PŘÍPRAVA

  1. Brambory nakrájejte na „měsíčky“ a vložte do mísy (dle libosti je můžete oloupat a nebo nechat omytou slupku). Velikost určuje dobu přípravy. Čím tenčí jsou, tím rychleji budete mít hotovo.
  2. Do mísy s bramborami nalijte lžíci olivového oleje a dobře promíchejte.
  3. Fritézu předehřejte na 180 °C.
  4. V jiné míse smíchejte sůl, česnek a koření.
  5. Do omaštěných brambor přidejte nastrouhaný parmezán a promíchejte.
  6. Brambory posypte směsí kořením.
  7. Takto připravené brambory vložte do fritézy.
  8. Smažte na uvedenou teplotu 180 °C
  9. Doporučujeme každých 10 min brambory protřást.
  10. Servírujte s jogurtovým nebo jiným dresingem. Můžete posypat čerstvě nakrájenou petrželku.

SMAŽENÉ KREVETY – SCAMPI

Smažené krevety - scampi

INGREDIENCE

PRO 2 OSOBY

  • 6 větších krevet SCAMPI
  • 35 g mouky
  • 75 g strouhanky
  • 1 vejce
  • majonéza
  • pepř
  • sůl

PŘÍPRAVA

  1. Krevety (SCAMPI) oloupejte
  2. V misce si připravte rozmíchanou mouku se solí a pepřem.
  3. V druhé misce si rozšlehejte vejce. Ve třetí misce si připravte strouhanku.
  4. Vychlazené krevety následně obalte v trojobalu.
  5. Fritézu předehřejte na 180 °C
  6. Fritovací koš mírně promastěte, hlavně na bocích, aby se nic nepřipalovalo. Obalené krevety vložte do fritovacího koše.
  7. Takto smaže 6 minut na 180 °C.
  8. Servírujte s majonézou nebo oblíbeným dipem.

LAHŮDKY Z LISTOVÉHO TĚSTA

Lahůdky z listového těsta

INGREDIENCE

PRO 2 OSOBY

  • 1 listové těsto
  • 75 g Mozzarelly
  • 30 g piniových oříšků
  • 7-8 cherry rajčátek
  • 1/2 lžíce červené curry pasty
  • 1 vaječný žloutek

PŘÍPRAVA

  1. Připravte si přibližně 6 koleček z listového těsta (průměr cca 13 cm).
  2. Na suché pánvi orestujte piniové oříšky.
  3. Mozzarellu slijte a nakrájejte na malé kostičky.
  4. Cherry rajčátka také nakrájejte na jemno.
  5. Nakonec pokrájejte i orestované oříšky.
  6. V misce smíchejte mozzarellu, rajčátka, 20g oříšků a pesto.
  7. V jiné misce rozšlehejte vaječný žloutek.
  8. Na připravená kolečka opatrně lžící naneste směs z pesta a mozzarelly. Směs pokládejte vždy jen na polovinu kolečka.
  9. Těsto přehněte tak, aby se uvnitř náplň uzavřela. Důkladně těsto spojte.
  10. Na povrchu bochánku můžete vidličkou udělat mřížky.
  11. Fritézu předehřejte na 180 °C
  12. Vytvořený bochánek potřete z horní strany rozšlehaným žloutkem a posypte oříšky.
  13. Připravené bochánky vložte do fritovacího koše. Pokud si myslíte, že je potřeba, tak podložte pečícím papírem, ale dbejte na to, aby se nezakrylo celé dno a mohl cirkulovat vzduch. Papír musí být však dostatečně zatěžkaný surovinami, aby v koši „nepoletoval“ a nemohl se dostat až k topnému tělesu.
  14. Smažte 10 minut na 180 °C

ŠVÉDSKÉ KULIČKY

Švédské kuličky

INGREDIENCE

PŘIBLIŽNĚ 30-35 KULIČEK

  • 600 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 75 g strouhanky
  • 2 vaječné žloutky
  • 1/2 lžíce zázvoru (mletý)
  • 1/2 lžíce bílého pepře
  • 1/2 lžíce kardamonu
  • 1/2 lžíce skořice
  • 1/2 lžíce soli

PŘÍPRAVA

  1. Cibuli a česnek nasekejte najemno a potom přidejte mleté maso.
  2. Do mísy přidejte 2 žloutky.
  3. Přidejte ještě strouhanku, bylinky a koření. Vše důkladně promíchejte.
  4. Z takto připravené směsi připravte malé kuličky o velikosti ping-pongového míčku (cca 4 cm).
  5. Fritézu předehřejte na 180 °C.
  6. Kuličky vložte do fritézy a smažte 6 min na 180 °C.

Tip:

Cibuli se snažte nakrájet opravdu na co nejjemnější kousky. Čím víc najemno, tím lépe. Pokud připravíte kuličky o větším průměru, tak musíte smažit déle … cca 7-8 min na 175 °C.

PRAVÉ MEXICKÉ HAMBURGERY

Pravé mexické hamburgery

INGREDIENCE

PRO 2 OSOBY

  • 1 rajče
  • 1/2 jarní cibulky
  • 1/2 lžíce koriandru
  • 1/2 lžíce limetkové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • 200 g guacamole (nebo domácí vyrobené z 1 avokáda)
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 25 g sladké naložené kukuřice
  • Cheddar
  • 2 hamburgery (z mletého masa)
  • 2 housky (pečivo vhodné na hamburgery)
  • Podle chuti můžete přidat ledový salát, cibuli, Jalapeňo atd …

PŘÍPRAVA

  1. Rajče a jarní cibulku najemno nakrájejte a přidejte nasekaný koriandr.
  2. V misce si promíchejte rajčata, cibulku, koriandr, limetkovou šťávu, koření, sůl, pepř a trochu cukru a ze všeho připravte salsu (dresing).
  3. Fritézu předehřejte na 180 °C.
  4. Ve fritéze si osmažte masové hamburgery – doporučujeme na 180 °C po dobu 6-8 minut. Doba smažení závisí tloušťce připravené masové placky.
  5. Pečivo rozkrojte na půl. Na spodní polovinu položte psmažené maso.
  6. Na maso položte plátek Cheddaru, následně guacamole, kukuřici, připravenou rajčatovou salsu a zakysanou smetanu.
  7. Podle Vaší chuti můžete ještě přidat ledový salát, cibuli nebo Jalapeňo.
  8. Vše přikryjte horní polovinou housky a můžete servírovat.

PEČENÉ KUŘE S MEDOVOU HOŘČICÍ

Pečené kuře s medovou hořčicí

INGREDIENCE

PRO 2 OSOBY

  • 2 ks kuřecích prsních řízků
  • 30 ml medu
  • 30 ml dijonské hořčice
  • 1 lžička sladké hořčice
  • sůl
  • pepř

PŘÍPRAVA

  1. Fritézu předehřejte na 200 °C.
  2. Kuře ochuťte solí a pepřem.
  3. Takto ochucené kousky pečte v celku na 200 °C přibližně 15 min.
  4. V míse promíchejte hořčici s medem.
  5. Jakmile pečené kuře vyndáte z fritézy tak jej pomažte připravenou medovou hořčicí. Je důležité ho pomazat dokud je ještě teplé, aby se chutě dostaly dovnitř masa.
  6. Maso můžete servírovat jen tak s čerstvým zeleninovým salátem a nebo ho využít při přípravě tortill.

STRACCIATELLOVÉ MUFFINY

STRACCIATELLOVÉ MUFFINY

INGREDIENCE

PŘÍPRAVA 6 MUFFINŮ

  • 75 g mouky
  • 50 g rozemletých mandlí
  • 2 malé čajové lžičky prášku do pečiva
  • 50 g čokoládových zrn (nebo kousky čokolády)
  • 50 ml oleje
  • 50 g cukru
  • sáček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 75 g krémového sýra
  • 1 lžíci mandlového likéru (jen pro lepší chuť)
  • formy na pečení muffinů

PŘÍPRAVA

  1. V dostatečně velké míse smíchejte mouku, mandlovou drť, kypřící prášek a kousky čokolády.
  2. Vedle rozšlehejte olej s cukrem, vanilkovým cukrem a vajíčkem. Vyšlehejte do jemné konzistence.
  3. Smíchejte krémový sýr s mandlovým likérem
  4. Teď všechny suroviny (tekuté i sypké) smíchejte dohromady a důkladně promíchejte.
  5. Fritézu nahřejte na 160 °C.
  6. Připravené formy na muffiny naplňte přibližně do 2/3 objemu.
  7. Naplněné muffin formy vložte do fritovacího koše a pečte 15-18 min na 160 °C.

Ke stažení