Kniha receptů k sekáčku potravin DOMO

09. 04. 2018

Připravte si snadno a rychle širokou škálu pokrmů s naším elektrickým sekáčkem potravin  DOMO DO9191MC. Jako malou inspiraci do začátku jsme pro vás připravili několik zajímavých receptů na pomazánky, hlavní jídla i nějaké ty sladkosti.

POZNÁMKA


Všechny recepty z této brožury jsou určeny a počítány pro 4 osoby. Může se stát, že se u nějakého receptu nepovede připravit všechny suroviny v sekáčku najednou. Nikdy se však nesnažte nádobu Xpoweru přeplňovat. Pokud je to nutné, tak si suroviny rozdělte a mixujte odděleně.

GUACAMOLE

Guacamole

INGREDIENCE

  • 3 avokáda
  • 1 zelená nebo červená chilli paprička
  • 1 jarní cibulka
  • ½ stroužku česneku
  • čajová lžička olivového oleje
  • čajová lžička limetkové šťávy
  • 1 rajče
  • sůl a pepř

PŘÍPRAVA

Avokáda podélně rozřízněte, vyjměte pecku a zbavte slupky. Chilli papričku rozpulte a zbavte ji všech semínek. Cibulku oloupejte a společně s česnekem nasekejte nahrubo. Do nádoby sekáčku vložte avokáda, papričku, cibulku, česnek, olivový olej a limetkovou šťávu a vše důkladně rozmixujte do jemné konzistence. Potom vezměte omyté rajče, nakrájejte ho na co nejmenší kousky a vmíchejte do avokádového základu. Nakonec dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.

POMAZÁNKA HUMUS

Pomazánka Humus

INGREDIENCE

  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce pažitky
  • 250g vařené cizrny (hrníček)
  • 1 lžička Umeboshi pasty (Japonská slaná švestková pasta)
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžíce sezamové pasty Tahini
  • špetka papriky (koření)
  • špetka kmínu
  • špetka kajánského pepře
  • špetka soli

PŘÍPRAVA

Česnek oloupejte a nakrájejte najemno společně s pažitkou. Poté vložte do Xpower nádoby všechnu cizrnu, Umeboshi pastu, sezamový olej, česnek a vše důkladně rozmixujte. Pokud se Vám pomazánka zdá být příliš hustá, tak přilijte trochu vody ve které jste vařili cizrnu. Nakonec přidejte sezamovou pastu, dochuťte solí a ještě jednou promíchejte. Pomazánka je hotova.

POMAZÁNKA Z MAKRELY

Pomazánka z makrely

INGREDIENCE

  • 1 konzerva (125g) makrely
  • 1 konzerva (125g) sardinek
  • 1 konzerva (75g) ančoviček
  • šťáva z 1 citronu
  • 200g vařené cizrny
  • 1 lžíce majonézy
  • hrst nasekané petržele
  • několik kapar

PŘÍPRAVA

Všechny ingredience kromě kapar vložte do nádoby sekáčku a důkladně rozmixujte do jemné konzistence. Na závěr přidejte kapary a petržel a ještě nahrubo rozsekejte.

OLIVOVÁ TAPENÁDA S FETOU

Olivová tapenáda s fetou

INGREDIENCE

  • 60g zelených oliv bez pecky
  • 1,5 lžíce opraných kapar
  • 4 ančovičky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 malé cibulky, jemně nakrájené
  • 1 malá čerstvá chilli paprička
  • 1 lžíce vinného octa
  • 60ml olivového oleje + 2 lžíce následně extra
  • 10 vaječných bílků
  • 2 lžíce najemno nasekané hladkolisté petržele
  • 60g sýru Feta
  • 1 lžíce čerstvého oregana
  • 1 lžíce nasekané pažitky

PŘÍPRAVA

Pomocí sekáčku Xpower rozmixujte olivy, kapary, cibulku, česnek a chilli papričku. Z počátku stačí vše rozmixovat pouze do hrubé konzistence. Potom postupně přidávejte olivový olej a vinný ocet a plynule mixujte až do jemné konzistence. Následně rozšlehejte vaječné bílky s nasekanou petrželkou a špetkou soli. Na pánvičce s trochou olivového oleje vytvořte omeletu a smažte dokud se bílky nesrazí a nezačnou vytvářet bubliny. Potom snižte plamen a smažte tak dlouho dokud nebude omeleta zcela hotová a rovnoměrně propečená. Takto hotovou omeletu již na talíři ozdobte připravenou tapenádou (rozmixovaná hmota) a kousky sýru Feta. Doporučujte ihned ještě teplé servírovat.

PASTA Z ČERVENÉ ŘEPY S ARAŠÍDY

Pasta z červené řepy s arašídy

INGREDIENCE

  • 150g předvařené červené řepy
  • 50g nesolených arašídů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 40g strouhaného Parmezánu
  • špetka sušeného rozmarýnu
  • 1 stroužek česneku, propasírovaný
  • sůl, čerstvě namletý pepř
  • čerstvý rozmarýn na dekoraci

PŘÍPRAVA

Arašídy orestujte na pánvi bez tuku. Předvařenou červenou řepu nakrájejte na malé kousky. Pomocí sekáčku Xpower rozmixujte arašídy, červenou řepu, česnek, Parmezán a sušený rozmarýn. Mixujte tak dlouho, dokud nevznikne jemná konzistence jako pyré. Následně přidejte olivový olej a rozmixujte na jemné pesto. Ochuťte solí a pepřem. Pokud chcete pesto jemnější a krémovější, tak můžete přidat ještě pár lžic olivového oleje a promíchat. Hotovou pastu nechte vychladit v lednici. Před servírováním posypte čerstvým rozmarýnem.

Tip:

Takovou pastu se hodí servírovat s krekry nebo italskými Grissini. Pasta je vhodná i jako příloha k nakrájené syrové zelenině (mrkev, řapíkatý celer, okurka) nebo ke spařenému zelenému chřestu.

KVĚTÁK "ALA" KUSKUS

Květák ala kuskus

INGREDIENCE

  • 3 lžíce sezamových semínek
  • 1 červené sladké papriky
  • 2 cibulky
  • 2 lžíce petržele
  • 2 lžíce kopru
  • 75g rozinek
  • 300g květáku

DRESING:

  • 1 lžíce Tamari (japonská sojová omáčka)
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce Mirin (sladké rýžové víno)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • sůl a pepř

PŘÍPRAVA

Pod tekoucí vodou properte sezamová semínka a osmažte je na hodně rozehřáté suché pánvi dokud nezačnou poskakovat a praskat. Z červené papriky odstraňte semínka a nakrájejte ji na malé kousky. Cibulky nakrájejte na kolečka a kopr nasekejte na hrubo. Rozinky ponořte do vlažné vody a nechte cca 12 minut nasáknout. Mezitím si očistěte květák. Pomocí sekáčku Xpower si květák nasekejte na hrubší kousky podobné velikosti kuskusu. Rozmixovaný květák vložte do mísy, přidejte kousky nasekané papriky, cibulky, rozinky, petržel, kopr a opražené semínka sezamu. Vše promíchejte s připraveným dresingem, osolte a opepřete. Takto dochucené můžete rovnou servírovat.

CUKETOVÉ ŠPAGETY S PESTEM

Cuketové špagety s pestem

INGREDIENCE

  • 100g vlašských ořechů
  • 200g piniových ořechů
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrstky bazalky
  • 2-3 listy ledového salátu
  • 2 lžíce lněného oleje
  • 2 lžíce nastrouhaného Parmezánu
  • 4 menší cuketky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

PŘÍPRAVA

Na pánvi bez oleje orestujte oba druhy oříšků. Pomocí sekáčku Xpower rozmixujte oříšky, česnek, bazalku, ledový salát, olej, Parmezán. Rozmixujte do jemné struktury (pesta). Pesto dochuťte solí a pepřem. Na „spiralizéru“ nakrájejte cuketky do tvaru špaget a krátce je osmažte na pánvi s olivovým olejem. Pro lepší chuť osolte a opepřete. Hotové cuketové špagety naservírujte na talíř, přelijte připraveným pestem. Na závěr posypte vlašskými ořechy a hoblinkami Parmezánu.

LINGUINI S PETRŽELKO-OŘECHOVÝM PESTEM

Linguini s petrželko-ořechovým pestem

INGREDIENCE

  • 400g špaget nebo těstovin linguini
  • 8 lžic nasekané petržele
  • 50g vlašských ořechů
  • 20g strouhaného sýra Pecorino
  • 1 stroužek česneku
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu + šťáva z 1 citronu
  • 150ml olivového oleje
  • 1,5 lžíce oleje z vlašského ořechu

PŘÍPRAVA

Nejdříve si ve velkém hrnci uvařte těstoviny. Vařte ve slané vodě a postupujte dle návodu na obalu, tak aby byly uvařené „al dente“. Těstoviny slijte. Doporučujeme si nechat stranou 1 naběračku vody z těstovin pro případnou další potřebu. Špagety nechte v hrnci a mezitím si připravte pesto. Pomocí sekáčku Xpower rozmixujte petržel, ořechy, sýr Pecorino, olej a citronovou kůru. Rozmixujte do hrubší konzistence. Následně dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a vše důkladně ještě jednou promixujte dohladka. Pokud je pesto husté, tak můžete přidat trochu zbylé vody z těstovin. Takto hotové pesto promíchejte v hrnci s těstovinami a servírujte posypané nastrouhaným Pecorinen.

Tip:

Pokud nemáte olej z vlašských ořechů, tak můžete použít kvalitní olivový olej.

MERUŇKOVÉ, ČOKOLÁDOVÉ, RAW a jiné KULIČKY

Meruňkové, čokoládové a raw kuličky

INGREDIENCE

MERUŇKOVÉ KULIČKY:

  • 50g para ořechů
  • 100g sušených meruněk
  • 3-4 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 hrnečku rozdrcených para ořechů na obalení

KULIČKY PLNÉ ENERGIE:

  • 100g datlí
  • 100g sušených meruněk
  • 100g slunečnicových semínek
  • 100g rozinek
  • 100g mandlí
  • Na obalování dle vaší chuti: 2 lžíce strouhaného kokosu, máku, nebo drcených mandlí

ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY:

  • 60g datlí
  • 30g sušených fíků
  • 1,5 lžíce vlašských ořechů
  • 1,5 lžíce Góji
  • 2 lžičky kakaa (raw)
  • Chia semínka (na obalení)

KAKAOVÉ RAW KULIČKY:

  • 90g kandovaných datlí
  • 40g vlašských ořechů
  • 1,5 lžíce kakaového prášku
  • 15g rozmělněných lněných semínek
  • Na obalení: raw kakao, mandle, konopná semínka, sezamová semínka

PŘÍPRAVA

MERUŇKOVÉ KULIČKY:

Nejdříve v sekáčku Xpower rozsekejte para ořechy, přidejte sušené meruňky a kokos. Rozmixujte do jemné a pevné hmoty. Z takto připravené hmoty si uválejte pravidelné kuličky, které následně obalíte v drti rozsekaných para ořechů. Již připravené kuličky (pralinky) doporučujeme před konzumací ještě nechat vychladit v lednici.

KULIČKY PLNÉ ENERGIE:

Všechny výše zmíněné ingredience (kromě surovin na obalování) rozmixujte do jemné konzistence. Takto vypracovanou pastu vytvarujte do pravidelných kuliček a dle chuti si je obalte v připravených surovinách. Připravené kuličky (pralinky) doporučujeme před konzumací ještě nechat vychladit v lednici.

ČOKOLÁDOVÉ KULIČKY:

Všechny výše zmiňované ingredience rozmixujte pomocí Xpower do velmi jemné konzistence. Hmotu vytvarujte do pravidelných kuliček (přibližně 15 kuliček) a následně je všechny obalte v chia semínkách. Před konzumací doporučujeme ještě nechat alespoň hodinu vychladit v lednici.

KAKAOVÉ RAW KULIČKY:

Nejdříve v sekáčku rozmixujte datle, potom přidejte vlašské ořechy, kakaový prášek a rozdrcená lněná semínka. Vše ještě rozmixujte a z výsledné hmoty vytvarujte pravidelné kuličky (cca 15 kuliček). Kuličky si můžete obalit dle vaší chuti a vytvořit tak jakoukoliv příchuť. Před konzumací doporučujeme hotové kuličky překrýt folií a ještě alespoň hodinu nechat v lednici.

Diskuse