Články

Marmelády a džemy z polévkovaru

Domácí marmeláda (džem) z polévkovaru

Máte polévkovar a nevíte si rady jak v něm správně udělat domácí jahodovou marme ...

Recepty na rostlinné mléko z polévkovaru

Recepty na rostlinné mléko z polévkovaru

Rostlinné mléko je nenahraditelnou složkou jídelníčku osob, které trpí intoler ...

Obálka knihy recepty k sušičce ovoce

Recepty k sušičce ovoce DOMO DO353VD

Se sušičkou ovoce můžete snadno uchovávat potraviny zbavené vody a nežádoucích m ...

Recepty k horkovzdušné fritéze

Recepty k horkovzdušné fritéze

S horkovzdušnou fritézou si snadno a rychle a téměř bez oleje připravíte zdravé ...

Recepty na smoothie k nutri mixéru

Recepty na smoothie k nutri mixéru

Nutri mixér jako další vývojový stupeň smoothie mixérů přináší ještě jemnější ko ...

Obálka knihy recepty k polévkovaru

Recepty k polévkovaru DOMO DO705BL

S automatickým polévkovarem DOMO DO705BL si snadno připravíte plný hrnec horké p ...

Obálka knihy recepty k polévkovaru

Recepty k polévkovaru DOMO DO498BL/DO499BL

S polévkovarem si snadno připravíte plný hrnec horké polévky z čerstvé zeleniny ...

Kniha receptů k sekáčku potravin DOMO

Recepty k sekáčku potravin

Připravte si snadno a rychle širokou škálu pokrmů s naším elektrickým sekáčkem p ...

Recepty pro domácí pec na pizzu - obal knihy

Recepty pro domácí pec na pizzu

Připravte si pizzu jako z pravé italské restaurace, lahodnou omeletu, nebo sp ...

Recepty pro spiralizér - kniha

Recepty pro spiralizér

Připravte se na nejnovější trend v moderních kuchyních. Elektrický spiralizér DO ...

Smoothie koktejly - recepty - kniha

Recepty na smoothie koktejly

Díky neustálým inovacím smoothie mixérů DOMO Vám můžeme představit verzi rozšíře ...

Smoothie recepty - kniha

Smoothie recepty

Smoothie, tekutý nápoj plný živin a vitamínů z čerstvého ovoce nebo zeleniny, a ...

Obálka knihy recepty k sušičce ovoce

13. 09. 2018

Se sušičkou ovoce můžete snadno uchovávat potraviny zbavené vody a nežádoucích mikroorganismů a výrazně tak prodloužit jejich dobu skladování.  Tato sušička je vhodná na sušení ovoce, zeleniny, masa, ryb, čerstvě udělaných nudlí, krutónů z pečiva nebo za pomoci pevného plata pro sušení jogurtů i škrobu z rozmělněných brambor. Sušený přírodní škrob je ideální zahušťovadlo na přípravu bramborových kaší a pyré. Sušičku ovoce můžete využít i na rozpékání, nebo sušení pečiva.

Inspirujte se v našich receptech a v tabulce časů sušení jednotlivých surovin.

Doba sušení

Celkový čas sušení vždy závisí na typu potraviny, jak velké a jak tlusté plátky budete mít. Záleží však i na ostatních okolnostech: kolik vody potravina obsahuje, jak je rozmístěna na platu, procento vlhkosti vzduchu v okolí či teplota v místnosti. Proto je velmi obtížné stanovit přesný čas na sušení. I přesto se snažíme, abyste dosáhli co nejlepších výsledků a přikládáme tabulku s orientačními časy pro různé potraviny. Doporučujeme však potraviny i během sušení pravidelně kontrolovat. Správně usušené potraviny by měly při ohybu prasknout. Při pevném stisku by se neměla objevovat žádná vlhkost. Správně suchá dužina z ovoce musí být pevná a tvrdá.

Tabulka časů sušení

Níže je vypsáno několik orientačních tipů co a jak sušit. Znovu upozorňujeme, že se jedná jen o orientační časy a že je během sušení vhodné potraviny ještě průběžně kontrolovat.

Ovoce Nastavení teploty Čas sušení
Jahody 65 °C  7-15hodin
Meruňky 65 °C 8-12 hodin
Ananas 65 °C  10-18 hodin
Banány 65 °C 6-9 hodin
Lesní plody 55 °C  6-10 hodin
Citrusové plody 65 °C  8-10 hodin
Víno (hrozinky) 65 °C 15 hodin
Třešně 65 °C  12-20 hodin
Kiwi 65 °C 9-12 hodin
Meloun 65 °C  8-12 hodin
Hrušky 65 °C 10-16 hodin
Broskve 65 °C 8-12 hodin
Švestky 65 °C 10-16 hodin
Rebarbora 65 °C 8-12 hodin
Zelenina     
Artyčok 65 °C 4-5 hodin
Chřest  55 °C 5-6 hodin
Květák 55 °C 10-15 hodin
Fazole 55 °C 8-12 hodin
Brokolice 55 °C 10-15 hodin
Houby 55 °C 4-7 hodin
Okurka 55 °C 12 hodin
Zelí 65 °C 7 hodin
Olivy 65 °C 10-12 hodin
Papriky (sladké, chilli) 65 °C 8-10 hodin
Pórek 55 °C 5-7 hodin
Červená řepa 70 °C 7-8 hodin
Rajčata 55 °C 8-12 hodin
Cibule 65 °C 4-8 hodin
Mrkev 55 °C 6-10 hodin
Bylinky    
Bazalka 55 °C 1-2 hodiny
Citronová tráva 55 °C 7 hodin
Česnek 55 °C 6-8 hodin
Bobkový list 55 °C 2-4 hodiny
Petržel 55 °C 2-3 hodiny
Šalvěj 55 °C 10-12 hodin
Maso / ryby / kuřecí 70 °C 8-14 hodin
Krutóny z pečiva 65 °C 1-2 hodiny

Tipy k sušení potravin

  • Při sušení ovoce doporučujeme jednotlivé plátky potírat citronovou vodou (ideální poměr je 10 lžic vody + 1 lžíce citronové šťávy). Šťávu nechte lehce vsáknout a poté plátky osušte a naskládejte do sušičky. Ovoce musí být zralé, ale nesmí být přezrálé, aby se nerozpadalo a nebylo příliš měkké.
  • Při sušení masa: nejlépe se suší maso libové nebo předvařené. Maso by nemělo být nijak cítit ani by nemělo být lepivé/oslizlé. Sušte jen kvalitní a dobré maso.
  • Usušené potraviny ještě pár dní po uskladnění překontrolujte. Pokud se na nich v prvních dnech objeví náznaky vlhkosti, musí se proces sušení opakovat.
  • Sušené bylinky sušte v co největších kusech a takto se snažte i uskladnit. Bylinky rozmělněte (drhněte) až před jejich využitím, jedině tak si zachovají svoji chuť a aroma.

Recepty

SUŠENÁ OVOCNÁ PLACKA

Sušená ovocná placka

INGREDIENCE:

200 g borůvek

PŘÍPRAVA:

  1. Borůvky důkladně rozmixujte do jemné konzistence.
  2. Takto vzniklou kaši (smoothie) nalijte na pevné sušící plato (nebo na silikonovou podložku). Nikdy na to nepoužívejte pečící papír.
  3. Sušičku nastavte na teplotu 70 °C a zapněte na 5 hodin.
  4. Usušenou placičku odloupněte z podložky (odrolujte). Placičku můžete nakrájet nebo jíst jen tak. Ideálně se hodí na posypání zmrzliny.

BANÁNOVÉ CHIPSY

Banánové chipsy

INGREDIENCE:

4 banány / voda / citronová šťáva / strouhaný kokos

PŘÍPRAVA:

  1. Banány oloupejte a nakrájejte na kolečka o síle cca 1 cm.
  2. Do misky s vodou přidejte lžíci citronové šťávy a promíchejte.
  3. Plátky banánů potřete/potřísněte citronovou vodu, což zabrání jejich zhnědnutí. 
  4. Následně plátky rozložte na papírovou utěrku a osušte je.
  5. Banány posypte strouhaným kokosem.
  6. Plátky rozložte na sušící plato (plastové jemnější je lepší). Plátky by se neměly nijak překrývat.
  7. Sušičku nastavte na teplotu 65 °C a zapněte na 10 hodin.

KŘUPAVÁ CUKETA

Křupavá cuketa

INGREDIENCE:

1 cuketa / pepř / sůl / olivový olej

PŘÍPRAVA:

  1. Cuketu nakrájejte na stejně slabé plátky.
  2. Plátky potřete/potřísněte olivovým olejem.
  3. Následně osolte a opepřete.
  4. Rozložte na sušící plata.
  5. Sušičku nastavte na teplotu 65 °C a zapněte na 8 hodin.

Ke stažení

Diskuse