Recepty k sušičce ovoce DOMO DO353VD

Se sušičkou ovoce můžete snadno uchovávat potraviny zbavené vody a nežádoucích mikroorganismů a výrazně tak prodloužit jejich dobu skladování. Tato sušička je vhodná na sušení ovoce, zeleniny, masa, ryb, čerstvě udělaných nudlí, krutónů z pečiva nebo za pomoci pevného plata pro sušení jogurtů i škrobu z rozmělněných brambor. Sušený přírodní škrob je ideální zahušťovadlo na přípravu bramborových kaší a pyré. Sušičku ovoce můžete využít i na rozpékání, nebo sušení pečiva.
Inspirujte se v našich receptech a v tabulce časů sušení jednotlivých surovin.
Doba sušení
Celkový čas sušení vždy závisí na typu potraviny, jak velké a jak tlusté plátky budete mít. Záleží však i na ostatních okolnostech: kolik vody potravina obsahuje, jak je rozmístěna na platu, procento vlhkosti vzduchu v okolí či teplota v místnosti. Proto je velmi obtížné stanovit přesný čas na sušení. I přesto se snažíme, abyste dosáhli co nejlepších výsledků a přikládáme tabulku s orientačními časy pro různé potraviny. Doporučujeme však potraviny i během sušení pravidelně kontrolovat. Správně usušené potraviny by měly při ohybu prasknout. Při pevném stisku by se neměla objevovat žádná vlhkost. Správně suchá dužina z ovoce musí být pevná a tvrdá.
Tabulka časů sušení
Níže je vypsáno několik orientačních tipů co a jak sušit. Znovu upozorňujeme, že se jedná jen o orientační časy a že je během sušení vhodné potraviny ještě průběžně kontrolovat.
Ovoce | Nastavení teploty | Čas sušení |
Jahody | 65 °C | 7-15hodin |
Meruňky | 65 °C | 8-12 hodin |
Ananas | 65 °C | 10-18 hodin |
Banány | 65 °C | 6-9 hodin |
Lesní plody | 55 °C | 6-10 hodin |
Citrusové plody | 65 °C | 8-10 hodin |
Víno (hrozinky) | 65 °C | 15 hodin |
Třešně | 65 °C | 12-20 hodin |
Kiwi | 65 °C | 9-12 hodin |
Meloun | 65 °C | 8-12 hodin |
Hrušky | 65 °C | 10-16 hodin |
Broskve | 65 °C | 8-12 hodin |
Švestky | 65 °C | 10-16 hodin |
Rebarbora | 65 °C | 8-12 hodin |
Zelenina | ||
Artyčok | 65 °C | 4-5 hodin |
Chřest | 55 °C | 5-6 hodin |
Květák | 55 °C | 10-15 hodin |
Fazole | 55 °C | 8-12 hodin |
Brokolice | 55 °C | 10-15 hodin |
Houby | 55 °C | 4-7 hodin |
Okurka | 55 °C | 12 hodin |
Zelí | 65 °C | 7 hodin |
Olivy | 65 °C | 10-12 hodin |
Papriky (sladké, chilli) | 65 °C | 8-10 hodin |
Pórek | 55 °C | 5-7 hodin |
Červená řepa | 70 °C | 7-8 hodin |
Rajčata | 55 °C | 8-12 hodin |
Cibule | 65 °C | 4-8 hodin |
Mrkev | 55 °C | 6-10 hodin |
Bylinky | ||
Bazalka | 55 °C | 1-2 hodiny |
Citronová tráva | 55 °C | 7 hodin |
Česnek | 55 °C | 6-8 hodin |
Bobkový list | 55 °C | 2-4 hodiny |
Petržel | 55 °C | 2-3 hodiny |
Šalvěj | 55 °C | 10-12 hodin |
Maso / ryby / kuřecí | 70 °C | 8-14 hodin |
Krutóny z pečiva | 65 °C | 1-2 hodiny |
Tipy k sušení potravin
- Při sušení ovoce doporučujeme jednotlivé plátky potírat citronovou vodou (ideální poměr je 10 lžic vody + 1 lžíce citronové šťávy). Šťávu nechte lehce vsáknout a poté plátky osušte a naskládejte do sušičky. Ovoce musí být zralé, ale nesmí být přezrálé, aby se nerozpadalo a nebylo příliš měkké.
- Při sušení masa: nejlépe se suší maso libové nebo předvařené. Maso by nemělo být nijak cítit ani by nemělo být lepivé/oslizlé. Sušte jen kvalitní a dobré maso.
- Usušené potraviny ještě pár dní po uskladnění překontrolujte. Pokud se na nich v prvních dnech objeví náznaky vlhkosti, musí se proces sušení opakovat.
- Sušené bylinky sušte v co největších kusech a takto se snažte i uskladnit. Bylinky rozmělněte (drhněte) až před jejich využitím, jedině tak si zachovají svoji chuť a aroma.
Recepty
SUŠENÁ OVOCNÁ PLACKA
INGREDIENCE: |
200 g borůvek |
PŘÍPRAVA: |
|
BANÁNOVÉ CHIPSY
INGREDIENCE: |
4 banány / voda / citronová šťáva / strouhaný kokos |
PŘÍPRAVA: |
|
KŘUPAVÁ CUKETA
INGREDIENCE: |
1 cuketa / pepř / sůl / olivový olej |
PŘÍPRAVA: |
|
Diskuse