Články

Recepty na rostlinné mléko z polévkovaru

06. 05. 2021

"ROSTLINNÁ MLÉKA - ZÁSOBÁRNA PLNÁ VITAMÍNŮ A MINERÁLŮ"

V poslední době se na našem trhu objevuje stále více druhů rostlinných nápojů. Asi by se hodilo říct, že se jedná o rostlinná mléka, která vlastně mlékem vůbec nejsou. Tyhle výtečné nápoje připravené (většinou) z vody a oříšků, luštěnin nebo obilovin jsou ale báječnou alternativou k živočišnému mléku, a proto si vysloužily označení rostlinná mléka.

Rostlinné mléko je nenahraditelnou složkou jídelníčku osob, které trpí intolerancí laktózy či alergií na laktózu a také všech lidí, kteří se vyhýbají živočišným produktům. Bude vám ale určitě moc chutnat, i pokud nepatříte ani do jedné z těchto skupin. Hodí se skvěle na vaření i pečení, dodají novou, zajímavou chuť kávě, připravíte z nich výtečné snídaňové kaše, zalijete s nimi cereálie a výborné jsou jen tak do sklenice, třeba se sušenkou.

Výroba rostlinných mlék je v podstatě velmi snadná, jen trochu časově náročná. Při běžném postupu se suroviny musí namáčet den předem do vody, následně rozmixovat výkonným mixérem a nakonec ještě filtrovat. Ale s pomocí polévkovaru a výrobníku rostlinného mléka, modelu DOMO DO716BL zvládnete přípravu téměř jakéhokoli rostlinného mléka doma velmi snadno a hlavně rychle. I zde však platí, že čím tvrdší surovina, tím hůře se efektivně zpracovává a jsou větší zbytky. U většiny surovin stačí její předmáčení na cca 3 hodiny, ale třeba u máku se vyplatí ho předtím namlýt.

Obecně lze říci, že poměr pro výrobu je 100-150 g extraktované suroviny na 1 litr vody. Poměr surovin a vody ovlivňuje výslednou chuť i hustotu. Někdo má rád mléko hustší a krémovější, jiný zase vodovější. Jiné se hodí na pečení a jiné do vloček atd. A proto je nejlepší, aby si doma každý zkoušel a našel vlastní ideální poměr.

Mléko se pochopitelně dá osladit (vhodné je přidání 4 sušených datlí na 1 litr) nebo ovonět (vanilkou, skořicí atd.), ale není to nutné.
Takto připravené domácí rostlinné mléko vydrží v lednici 3-4 dny. Po několika hodinách uskladnění v klidu se v mléku oddělí pevnější částice a klesnou na dno, což je však normální a stačí jen dobře promíchat.

V neposlední řadě je potřeba zmínit i výrazně nižší cenu doma připravovaného rostlinného mléka. U běžnějších typů jako je sójové, makové, rýžové nebo ovesné lze hovořit až o 70% úspoře nákladů. Dražší varianty z lískových či kešu oříšků ale zvládnete také vyrobit doma a přibližně za polovinu běžné tržní ceny.

 

sójové mléko

SÓJOVÉ MLÉKO

INGREDIENCE

  • 130 g sóji
  • 1 litr vody
  • špetka soli

Poznámka: poměr surovin je možné si upravovat dle vlastních zkušenostní a preferencí.

Trvanlivost: maximálně 3 dny.

POSTUP

Všechny suroviny nasypte do nádoby, zalijte vodou a přidejte rovnou i špetku soli a zavřete víkem. Vyberte a spusťte program na výrobu mléka (= SOY/NUT MILK). Program automaticky proběhne a po skončení zapípá, že je hotovo. Nyní je potřeba směs z polévkovaru přecedit a rozdělit tak tekutinu a hrubé části. Doporučujeme vždy nalít plné cedítko, nechat samovolně odkapat a pomocí lžíce či stěrky se ještě snažit zbytky v cedítku propasírovat a co nejvíce vymačkat.
U sojového mléka pomáhá, když necháte sojové boby namočené přes noc. Ze sóji se při napučení oddělí slupky, které lze sítkem jednoduše sebrat z hladiny. Tím docílíte mnohonásobně snažší extrakci a tím i vyšší výtěžnost.

NUTRIČNÍ HODNOTY

Sójové „mléko“ (100 ml)

  • 169 kJ
  • 3 g sacharidů
  • 3 g bílkovin
  • 2 g tuku
  • 1 g vláknina

POZNÁMKA

Jemnější konzistence mléka dosáhnete tak, že do sítka vložíte ještě tkaninu (může být bavlněná plena). Taková filtrace je sice pomalejší a obtížnější, ale nápoj je velmi jemný a chutný. Filtrace přes tkaninu může být provedena tak, že do tkaniny nalijete celý rozmixovaný objem a necháte delší dobu viset a kapat samovolně (vahou).

Sójové mléko je ze všech rostlinných mlék nejvýživnější. Má vysoký obsah bílkovin a zároveň nízký obsah kalorií.

kešu mléko

KEŠU MLÉKO

INGREDIENCE

  • 150 g kešu
  • 1 litr vody
  • špetka soli

Poznámka: poměr surovin je možné si upravovat dle vlastních zkušenostní a preferencí.

Trvanlivost: maximálně 3 dny.

POSTUP

Připravené kešu (mohou být i úlomky nebo lehce nadrcené kusy) nasypte do nádoby, zalijte vodou a přidejte rovnou i špetku soli a zavřete víkem. Vyberte a spusťte program na výrobu mléka (= SOY/NUT MILK). Program automaticky proběhne a po skončení zapípá, že je hotovo. Nyní je potřeba obsah přecedit a rozdělit tak tekutinu od tuhých zbytků. Doporučujeme vždy nalít plné cedítko, nechat samovolně odkapat a pomocí lžíce či stěrky se ještě snažit zbytky v cedítku propasírovat a co nejvíce vymačkat.

NUTRIČNÍ HODNOTY

Kešu „mléko“ (100 ml)

  • 417 kJ
  • 4 g sacharidů
  • 3 g bílkovin
  • 9 g tuku
  • 1 g vláknina

POZNÁMKA

Obecně lze říci, že kešu patří mezi měkčí suroviny a proto se jako jediné domácí rostlinné mléko může vypít rovnou bez filtrace. Proces výroby je proto velmi rychlý a snadný. Pokud máte raději jemnější konzistenci, tak doporučujeme kešu před spuštěním předem namočit na 4 hod a po ukončení programu ještě celý obsah přecedit jako ostatní mléka.

TIP: Do kešu „mléka“ se hodí přidat i jiné chutné přísady. Volitelně lze tedy přidat například 2 vypeckované datle, čekankový sirup nebo agáve sirup podle chutí.

mléko z máku

MLÉKO Z MÁKU

INGREDIENCE

  • 120 g máku (ideálně mletého)
  • 1 litr vody

Poznámka: poměr surovin je možné si upravovat dle vlastních zkušenostní a preferencí.

Trvanlivost: maximálně 3 dny.

POSTUP

Mák a vodu nalijte do nádoby a ideálně pár hodin nechte namočený. Po několika hodinách (3-4 hod) obsah promíchejte, aby mák nezůstal u dna a zavřete víkem. Vyberte a spusťte program na výrobu mléka (= SOY/NUT MILK). Program automaticky proběhne a po skončení zapípá, že je hotovo. Nyní je potřeba směs z polévkovaru přecedit a rozdělit tak tekutinu od tuhých zbytků. Doporučujeme vždy nalít plné cedítko, nechat samovolně odkapat a pomocí lžíce či stěrky se ještě snažit zbytky v cedítku propasírovat a co nejvíce vymačkat. Kdo chce mléko zcela bez zbytků, může proces cezení několikrát opakovat nebo případně použít plátýnko.

NUTRIČNÍ HODNOTY

„Mléko z máku“ (100 ml)

  • 110 kJ
  • 1 g sacharidů
  • 0,9 g bílkovin
  • 2 g tuku
  • 1 g vláknina

POZNÁMKA

Mák je rostlina s nejvyšším obsahem vápníku (1400 mg/100g) a díky jeho vyšší vstřebatelnosti do lidského organismu je makové mléko velmi žádané hlavně u mladých sportovců.

TIP: Maximálního užitku obsažených živin dosáhnete, pokud mák předem namelete v mlýnku na mák a poté namočíte.

mléko z vlašských ořechů

MLÉKO Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ

INGREDIENCE

  • 160 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 1 litr vody
  • špetka soli

Poznámka: poměr surovin je možné si upravovat dle vlastních zkušenostní a preferencí.

Trvanlivost: maximálně 3 dny.

POSTUP

Ideální je ořechy předem namočit a nechat odležet 4 hodiny v lednici. Vodu slijte a ořechy ještě propláchněte. Připravené a propláchnuté ořechy nasypte do nádoby přístroje, zalijte vodou a přidejte rovnou i špetku soli a zavřete víkem. Vyberte a spusťte program na výrobu mléka (= SOY/NUT MILK). Program automaticky proběhne a po skončení zapípá, že je hotovo. Nyní je potřeba směs z polévkovaru přecedit a rozdělit tak tekutinu od tuhých zbytků. Doporučujeme vždy nalít plné cedítko, nechat samovolně odkapat a pomocí lžíce či stěrky se ještě snažit zbytky v cedítku propasírovat a co nejvíce vymačkat.

NUTRIČNÍ HODNOTY

„Mléko z vlašských ořechů“ (100 ml)

  • 264 kJ
  • 4 g sacharidů
  • 2 g bílkovin
  • 5 g tuku
  • 1 g vláknina

POZNÁMKA

Hotový nápoj můžete používat na zalití müsli, přípravu kaší, smoothies, na vaření i pečení. Zbylou drť klidně přidávejte do těsta na muffiny a sušenky.

TIP: Po skončení programu nechte obsah vychladnout a následně ho ještě extra rozmixujte ponorným mixérem. Takovým dodatečným rozmixováním celého obsahu docílíte mnohonásobně snažší filtrace a tím i vyšší výtěžnosti. Výsledná chuť bude velmi jemná a konzistentní.

mandlové mléko

MANDLOVÉ MLÉKO

INGREDIENCE

  • 200 g mandlí
  • 1 litr vody

Poznámka: poměr surovin je možné si upravovat dle vlastních zkušenostní a preferencí.

Trvanlivost: maximálně 3 dny.

POSTUP

Pokud používáte mandle neloupané, tak je potřeba je předem naložit přes noc do vody a nechat slupku „nabobtnat“. Lepší je však používat mandle loupané. Takto připravené/koupené mandle vložte do nádoby přístroje, vyberte a spusťte program na výrobu mléka (= SOY/NUT MILK). Program automaticky proběhne a po skončení zapípá, že je hotovo. Nyní je potřeba směs z polévkovaru přecedit a rozdělit tak tekutinu od tuhých zbytků. Doporučujeme vždy nalít plné cedítko, nechat samovolně odkapat a pomocí lžíce či stěrky se ještě snažit zbytky v cedítku propasírovat a co nejvíce vymačkat. Kdo chce mléko zcela bez zbytků, může proces cezení několikrát opakovat nebo případně použít plátýnko.

NUTRIČNÍ HODNOTY

„Mandlové mléko“ (100 ml)

  • 71 kJ
  • 3 g sacharidů
  • 0,6 g bílkovin
  • 1 g tuku
  • 1 g vláknina

POZNÁMKA

Mandlové mléko je zcela bez laktózy a cholesterolu, má navíc nízký obsah kalorií. A jelikož je zásadotvorné, dokáže neutralizovat naše vnitřní prostředí.

TIP: Jelikož jsou mandle velmi tvrdá surovina, tak počítejte s větším obsahem zbytků i po vylouhování a přecezení. Takové zbytky doporučujeme vysušit a důkladně rozemlít, čím získáte kvalitní mandlovou mouku vhodnou třeba na pečení.

ovesné mléko

OVESNÉ MLÉKO

INGREDIENCE

  • 150 g ovesných vloček
  • 1 litr vody

Poznámka: poměr surovin je možné si upravovat dle vlastních zkušenostní a preferencí.

Trvanlivost: maximálně 3 dny.

POSTUP

Vločky zalijte vodou a nechte hodinu odpočívat, následně slijte a propláchněte. Takto připravené suroviny vložte do nádoby přístroje, vyberte a spusťte program na výrobu mléka (= SOY/NUT MILK). V rámci úspory času lze vločky použít rovnou bez proplachu, ale připravte se na to, že obsah při mačkání bude trochu slizký. Program automaticky proběhne a po skončení zapípá, že je hotovo. Nyní je potřeba směs z polévkovaru přecedit a rozdělit tak tekutinu od tuhých zbytků. Doporučujeme vždy nalít plné cedítko, nechat samovolně odkapat a pomocí lžíce či stěrky ještě zbytky v cedítku snažit propasírovat a co nejvíce vymačkat. Kdo chce mléko zcela bez zbytků, může proces cezení několikrát opakovat nebo případně použít plátýnko.

NUTRIČNÍ HODNOTY

„Ovesné mléko“ (100 ml)

  • 180 kJ
  • 6 g sacharidů
  • 1,6 g cukrů
  • 0,6 g bílkovin
  • 0,5 g tuku

POZNÁMKA

Ovesné mléko se řadí mezi chuťově nejméně výrazné. Je vhodné například do pečení. Mějte však na paměti, že se stále jedná o jednu z nejlevnějších a nejjednodušších variant. Vždy je možné do mléka při výrobě přidat například datle pro doslazení (3 datle na 1 litr).

TIP: Ovesné mléko je veganské a bezlepkové (gluten-free). Jako mnohé jiné rostlinné alternativy je i ovesné mléko vhodné pro ty, kteří jsou alergičtí nebo citliví na sóju nebo kravskou bílkovinu.

Ke stažení

Diskuse